Harald Kaasa Hammer: Ressurssider til boken LA TEKSTENE TALE

Gå til hovedsiden

64 - 22. søndag i treenighetstiden

Salmeforslag fra Norsk salmebok 2013

Fork 4,17-5,6

Vær ikke snar med munnen

 2006

Jak 3,7-12

Tungen

 

Matt 12,33-37

Treet og fruktene og tungen

 2000 2014

Ordsp 6,20-23a

Forkast ikke det du har lært

  Tekstgj-2018 2018

Fil 2,1-4

Selvhevdelse eller ydmykhet

 

Joh 12,35-36

Tro på lyset, bli lysets barn

 2006

3 Mos 19,1-2.16-18.33-34

Dere har selv vært innflyttere

 

Jak 2,1-9

Rike og fattige i menigheten

 

Luk 10,25-37

Den barmhjertige samaritan

 1999-fam 1999 2001 2007

Tekstgj-2013

Fortelling: Luk 10,25-37 Den barmhjertige samaritan

Bibelsk salme: Salme 1,1-3b.6 Salig er den som har sin glede i Herrens lov

 

Gå til prekener:

 

Andre ressurser til dagens tekster og tema:

Prekener

    - klikk på årstallet under teksten

·       Til deg som ligger nede

·      Forkynnerens bok

·       .

 

Til Matt 12,33-37: Gode ord

Det går an å øve seg i å slippe gode ord gjennom munnen! Kanskje har ikke den som sitter ved siden av deg hørt noe godt ord i dag. Snu deg til sidemannen og si "God søndag!" ...

         Vi kan begynne å bruke gode ord vi har lært, og som vi har i vårt gode ordforråd, alle vi som har lært norsk. For eksempel: "Jeg skulle ikke sagt det. Jeg skulle ikke såret deg. Kan du tilgi meg?" Dette er ikke fremmedord for noen av oss, men de kan være tunge å få over leppa. Jeg vet om en som kjøpte en dyr minkkåpe som omforladelsespresang. Kona hans sukket tungt og sa: Kunne han ikke heller brukt to sekunder til å si 'Tilgi meg!'? Det hadde vært mye bedre!

 

Å ære hverandre

En av de koseligste jobbene en prest har, er å prate med par som skal gifte seg. Da tar vi for oss hvert ledd i ekteskapsløftet: "Vil du elske og ære henne, og bli fast hos henne i gode og onde dager inntil døden skiller dere?"

         Hva betyr det å ære hverandre? Det betyr blant annet å ta vare på hverandres rykte, å gjøre ære på hverandre, og snakke om hverandre på en respektfull måte. Det hører med i ekteskapsløftet.

I enkelte guttemiljøer er det helt OK å klage på kona: "Kjeften går i ett sett, fra tidlig om morran til hun sovner på puta. Bla-bla-bla-bla! Hun snakker hull i hodet på meg." Å snakke sånn om kona si er å bryte ekteskapsløftet.

I noen jentemiljøer er det helt OK å le av mannen sin: "Han er helt håpløs, altså! Du skulle sett ham i går. Han prøvde å bytte bleie på ungen. Jeg trudde jeg skulle ledd meg i hjel!" Å snakke sånn er å bryte ekteskapsløftet.

         "Jammen, det er jo bare for gøy!" sier noen. Gøy for hvem da? Hvem synes det er gøy å bli hengt ut på den måten?

 

Unyttige ord

Det er noen som får bakoversveis når de leser hva Jesus sier om unyttige ord. "Hvert unyttig ord menneskene sier, skal de svare for på dommens dag." - Vi kan ha godt av tenke gjennom hva slags ord vi bruker, men det kan ikke ha vært Jesu mening at vi ikke skal prate med hverandre om løst og fast. Det er viktig å lytte oppmerksomt når andre snakker, og det er viktig å kunne snakke med andre om det som gleder oss og det som trykker oss ned. Det ligger mye godhet i å prate! Men det er noen ord som er unyttige. Det er ord som ikke har noen hensikt, og som ikke gjør dagen bedre for noen.